woensdag 15 juni 2011

Show & Tell

Jaren voordat ik het quilten ontdekte, was mijn allergrootste hobby borduren. In eerste instantie van alles wat, van mandjes met sinaasappels tot een grote lap met de maanden erop met beertjes. Totdat ik een abonnement nam op de Ariadne, waar zo eind jaren 80 allerlei merklappen in verschenen. Ik was meteen verkocht. Deze bijvoorbeeld, naar een oude Deense merklap. Je kon het patroon via het blad bestellen. De kleurtjes zijn zo lief en zacht....
Voor het linnen koos ik voor het fijnste wat ik kon zien: 14 draadjes op 1 cm. Een gepriegel van jewelste, maar het resultaat is schitterend. Ook borduurde ik alles met 1 draadje DMC.
Deze merklap is 73x77 cm groot, inclusief de lijst. Er zit een prachtige rand omheen van bloemen en blaadjes, in zachtgroen en zachtblauw.


Een paar jaar later heb ik deze gemaakt, een echte Friese merklap. Met heel veel letters en rechthoekig. Ik had hem gezien bij de moeder van mijn toenmalige buurvrouw en ik was meteen verliefd. Gelukkig mocht ik het patroon lenen en al met al ben ik er zo'n anderhalf jaar aan bezig geweest. Sommigen, waaronder mijn schoonmoeder, snappen het niet. Wat een gepruts, zoveel kleine steekjes maken, je ziet bijna niet wat je op een avond doet?! Tja, hoe moet je dat nou uitleggen, het is een hobby, ik word er ontspannen van. Steekje voor steekje maken, doorstrepen met een potlood wat je hebt gedaan en van liever lee zie je resultaat.

Ook de kleuren vind ik prachtig. Niet fel, maar van die oude kleuren. Ook deze heb ik geborduurd op fijn linnen, 14 draadjes op 1 cm en met 1 draadje DMC.
Deze lap is ingelijst 43x93 cm.
Ik ben ooit eens naar een tentoonstelling in Leeuwarden geweest van allemaal merklappen. Prachtig! Ook daar hingen soortgelijke lappen als deze.
Er liggen nog twee merklappen in de kast die ik zou kunnen borduren, compleet als pakket. Dat ga ik heus nog eens doen, maar je moet er ineens zin in krijgen zeg maar. Ik heb nog veel meer geborduurd, maar dat past allemaal niet in één berichtje. Volgende keer laat ik weer eens wat zien. Nou Ann, hoe vind je ze? (Ann is namelijk tegenwoordig ook aan het borduren en ik had haar beloofd om de merklappen te showen op mijn blogje, vandaar....) Fijne dag iedereen! Liefs, Margreet
18 opmerkingen:

Anoniem zei

Hello Margreet, lucky I checked my blog before bedtime (it is Wednesday evening now)! I LOVE your samplers, Margreet you are so talented and I am very glad you have shown them on your blog. Your samplers are truly beautiful! I also like your new blog look, it is wonderful. Have a great week, Love Ann

Anoniem zei

Hihi, ik ben wel niet An maar ik wil je toch even meegeven dat ik dit prachtige werkstukken vind!
Zelf borduur ik ook regelmatig dus ik weet hoeveel arbeid dit is, en dan nog met één draadje, chapeau hoor voor deze mooie stukken!
De borduurwerken uit de Ariadnes waren ook zo prachtig hè, jammer dat die tijd voorbij is:)
Lieve groet, Sonja

Juicybear zei

whoow zeg wat schitterend, echt super voor je dat je dat gemaakt hebt ik ind het een gepriegel:-)
Groetjes Anneke

Ria Lanser zei

Wat mooi Margreet!!!

Lieve groetjes van Ria

ria vogelzang zei

Prachtig, Margreet!
Vroeger hadden we inderdaad de Ariadne. Hoeveel ik daar wel niet uit heb gehaald.......!
Ook voor de kinderen; al die leuke brei en naaipatroontjes en ook al die leuke kinderborduurlappen.
Ook een leuk idee om die eens allemaal te showen!
Dank voor je prachtige blogje!! :)

Guusje, zei

Wat een prachtige merklappen. Geweldig om te zien. Heb er hier ook drie, twee van mijn mam en eentje van mezelf.

Heleni zei

Prachtige merklappen Margreet. Ik doe het zelf ook heel erg graag. Ze komen mij bekend voor. Volgens mij heb ik ook ergens nog wat liggen, wat nog niet af is. Maarja, patchen pak ik tegenwoordig toch eerder...

groet Heleni

marijke's crea zei

Leuk om ook je borduurwerk een keertje te zien, o zo fijn, prachtig!
groetjes Marijke

jolanda zei

Nou ik snap het wel hoor... borduren vind ik ook heerlijk om te doen! Jouw merklappen vind ik prachtig geworden! Zo mooi in die zachte kleurtjes!!!
Ik blijf zeggen dat we toch echt tijd tekort hebben hahaha. Al die mooie dingen die er zijn om te maken.
Leuk trouwens ook een keertje borduurwerk op je blog... ga ik ook eens doen. Ik heb, behalve van mezelf, ook nog borduurwerk dat mijn moeder nog gemaakt heeft en dat ook zeker de moeite van het bekijken waard is.
groetjes, jolanda

Terray zei

Wow wat een prachtige merklappen, daar zit een hoop geduld, tijd en liefde in!
Ik doe het je niet na hoor!

Groetjes
Tertia

Jantine zei

Ik heet wel geen Ann, maar ik vind ze schitterend!

sylvia zei

Wat een prachtige merklappen, ik hou er ook zoveel van,om te zien en om te maken!!
en je sterrenquilt is ook een pracht om te zien: wat een mooie stoffen heb je gebruikt!!!!

Tilly zei

ze zien er prachtig uit Margreet,kunststukjes. begrijp precies wat je bedoelt,dat je er rustig van wordt, het is echt ontspanning. groetjes

Pierelantijntjes zei

hoi Margreet,
Wat een prachtige merklappen zeg. Ik ben ooit ook wel eens begonnen met borduren, maar het was toch niet mijn ding....nu ligt er dus nog een half afgemaakte lap ergens op zolder.
Zo, de aardbeien zijn al op. Dus net om nieuwe geweest, want ik wil nu toch wel eens die taart maken. Ik ga het recept opzoeken op je blog, en je hoort wel of het gelukt is.
Fijn weekend,
groetjes Ester

Atelier Ullizee zei

Waauw, wat een kunstwerken!!!
Kruisteek was ook mijn eerste hobby, al sinds mijn 10 jaar. Maar nu heb ik er helemaal geen zin meer in, misschien wel in kleine projecten... Ben al een paar jaar bezig aan een picnictafereel van Vera de Muis en heel af en toe werk ik eraan, zo duurt het wel erg lang voor dat het klaar is!!!
Groetjes en een fijn weekend!
Natascha

Bietje zei

Prachtig Margreet, mooie kleuren. Deze kleuren zag ik nog nooit in een merklap. Ik volg je log wel, maar dank je wel om me even extra hierop te wijzen.

Anita - Vlijtige Handjes zei

Een prachtig borduurwerk Margreet. Ik ben ook helemaal weg van je sterrenquilt. Het is de eerste keer dat ik je blog bezoek en niet de laatste maar ik moet er eens even goed voor gaan zitten.
groetjes Anita

Petra zei

MOOI zijn ze hé.. de friese merklappen!
kom toevallig op je blog en lees dat je de lap uit 1726 ook hebt.
heb hem onlangs ook afgekregen.. ná 25 jaar.
groetjes, Petra