dinsdag 18 januari 2011

De lapjesdeken van mijn Oma

Al sinds dat ik me kan herinneren lag er een lapjesdeken bij mijn Oma op haar bed. Niet zo'n mooie quilt als je zou verwachten. Nee, mijn Oma was vroeger een echte Naaister. Bij wie je dan een jurk of bloes kon laten maken. Daar was ze heel goed in. Mensen uit het hele dorp kwamen bij Griet om van een mooie lap stof een jurk, rok of bloes te laten maken. Natuurlijk bleven er restjes over. Mijn Oma heeft van heel veel restjes deze deken gemaakt. Ook heeft ze restjes gebruikt waar wij vroeger kleding van hadden, want ook voor ons maakte ze veel. De deken maakte ze gewoon simpel: vierkanten geknipt en met de naaimachine aan elkaar gezet. Niet extra doorgestikt ofzo, nee, gewoon hup een boven en onderkant tegen elkaar aan en klaar is je deken:
Zoals jullie misschien weten is mijn Oma in Oktober op 97 jarige leeftijd overleden. En van 't weekend zijn mijn ouders met de broer en zus bij elkaar gekomen om het een en ander te verdelen. Mijn moeder wist dat ik deze deken héél graag zou willen hebben, als aandenken. Zoals je ziet heb ik hem gekregen. En ik ben er blij mee !! Meteen lekker in de wasmachine op 30 graden met een wolprogramma en nu hangtie te drogen in het trapgat.

Mijn Oma keek er niet naar welke lapjes ze erin verwerkte, alles kon. Zoals trivera naast een wollen lapje. Of katoen naast een polyesterachtig stofje. Het heeft wel wat. Natuurlijk doe je dat als quiltster niet. Voor mij is het het aller-allerbelangrijkste dat deze lapjesdeken altijd op haar bed lag. Altijd als je kwam,dan wastie er. Dus als ik de lapjesdeken zie, moet ik meteen aan mijn Oma denken. Sommige lapjes hebben het zwaar gehad en zijn kapot. Geen idee hoe ik ze zou moeten herstellen of dat er misschien een nieuw lapje in moet. Ik kijk wel even......

Met mijn Sterrenquilt gaat het lekker. Het middelste gedeelte is af en de sterren eromheen zijn ook af, op twee na. Die ga ik straks doen.

Kijk, op deze foto kun je goed het quiltwerk zien:

De Chocoladetaart die ik vrijdag heb gemaakt, was superlekker. Maar wel heel machtig. Dus hebben we kleine stukjes genomen. Dan doe je ook lekker lang met zo'n taart hè !? (Het recept staat in de nieuwste Allerhande van AH. )We hebben die calorieën er wel vanaf gelopen hoor van 't weekend. Vooral zondag, toen was het lekker weer !! Het was heel druk op het strand, je zag iedereen genieten. Tja, zo vaak zien we de zon niet op het moment, dus alstie er is, dan is het dubbelop genieten !!! Fijne dag!

16 opmerkingen:

marion zei

oooh wat een mooi cadeau om te krijgen...... geniet ervan

Marjo a.k.a Josefien zei

Wat een mooie herinnering!! Zelf heb ik dat met een kastje van mijn oma. Bij mij was het ook mijn moeder die wist hoe gek ik erop was. Nu staat het te pronken in mijn kamer, en is het een aandenken. Wat is die sterrenquilt trouwens mooi zeg, 'k vind de kleuren ook echt schitterend!

Guusje, zei

Wat een mooie en bijzondere deken met heerlijke herinneringen aan je oma. Fijn dat je hem gekregen hebt en ik vind het een plaatje. Je sterren worden ook steeds mooier. Prachtig quiltwerk heb je hierin gemaakt,

Pierelantijntjes zei

Oook Margeet, wat ben ik blij voor je dat jij die deken hebt gekregen. Ik zou er geen betere plaats voor weten.
Je sterrenquilt wordt prachtig. Ga het recept in mijn schrift plakken. Als ik een keer wat lekkers wil maken dan wil ik die taart gaan proberen.
groetjes van Ester

veerle zei

Margeet,
Je sterrenquilt is prachtig!!! Ook het quiltwerk vind ik erg mooi. Je hebt mooie kleuren gekozen en de combinatie is echt geslaagd. De quilt van je oma heeft grote emotionele waarde en is daarom voor jou zo speciaal! Heel erg logisch. Misschien kan je met mini-lapjes de kapotte stukjes repareren. Ik vind dat je bij zo'n oude quilt dat echt wel mag zien. Dat geeft het alleen maar meerwaarde in mijn ogen. Veel geluk ermee, Margeet!

quiltverhalen zei

Hallo Margreet.
Wat mooi zo'n quilt met herinneringen,echt een quilt met een verhaal.Je kunt als het lapje erg kapot is een ander lapje erop aplikeren,dat heb ik ook weleens gedaan.Maar bij een oude quilt is het juist mooi als je ziet dat die geleefd heeft.
Groetjes Lia

Terray zei

Hoi Margreet

Tjee dat is een mooie herinnering aan je oma. Haar lapjes deken. Een quilt om te koesteren!
Je sterrenquilt wordt ook steeds mooier zeg, je ben er heel ijverig mee.

Mmmmmm chocoladetaart, wat lekker. De nieuwste allerhande heb ik nog niet omdat wij geen AH in ons dorp hebben. Maar gelukkig haalt mijn schoonmoeder er altijd eentje voor mij. Wanneer ik m heb ga ik gelijk naar het recept kijken.
Bedankt voor de tip

Groetjes
tertia

beyond the invisible zei

Oooooh Margreet, wat een prachtig aandenken aan je lieve oma! Ik kan me voorstellen dat je hier ontzettend blij mee bent!
Op de kapotte lapjes kun je toch heel goed iets appliceren? Of zoals je wel eens ziet op tekeningen in kinderboekjes zo'n klein vierkant lapje erop appliceren die je daarna voor de sier met van die grote steken 'vastzet'.
Je sterrenquilt wordt echt schitterend!! Pffff, was ik maar vast zover dat ik kan gaan doorquilten... ben zó benieuwd hoe het er dan uit komt te zien!
Heel erg bedankt ook voor je reaktie op m'n blog na het verdrietige bericht... de oude foto van mijn opa en oma is inderdaad erg mooi. Ik heb er ook nog eentje van mijn overgrootouders zelfs, leuk hé?
lieve groetjes jolanda

jaimie zei

Hallo Margreet,

oh wat geweldig dat jij hem hebt mogen krijgen, zo is je oma altijd dicht bij je !!

En je sterrenquilt, supermooi gewoon!!

Groetjes, Jaimie

Ann zei

Hello Margreet, what a beautiful quilt from your Oma full of memories, you are so lucky to have this to always remember her by. Your star quilt is lovely also, gorgeous fabrics and very nice quilting! All the best, Ann

Berbel zei

Koester de deken van je oma, wat een mooie herinnering.
Groetjes Berbel

Mascha zei

Wat fijn dat je de lapjesdeken hebt gekregen. Daar mag je trots op zijn.

Je sterrenquilt wordt prachtig.
Groetjes Mascha

Marjolein Ztm zei

Wat een heerlijk aandenken. En wat de gaten betreft. Hoe denk je ervan om harten en/of sterren op de kapotte plekken te maken. Zo'n quilt verdient toch een hart en ster.

Groetjes Marjolein uit Zoetermeer

martine zei

Wat leuk om zo iets van je Oma te hebben.

Astrid zei

Wat een bijzonder mooi aandenken en fijn dat hij juist bij jou terecht is gekomen Margreet!
Je sterren vorderen trouwens ook al aardig. Prachtig quiltwerk!

marjolein zei

Toen de Amish en plattelandsvrouwen vroeger een quilt maakten hadden ze vast ook geen 'echte'quiltlapjes. Is dit eigenlijk niet gewoon de 'oerquilt'? Juist de herinnering maakt een quilt bijzonder.
Dat gezegd hebbende, wordt je sterrenquilt wel heel erg mooi!