vrijdag 17 december 2010

De Sterrenquilt op bezoek bij de oudjes....

Daar gingen we dan gisteren, op naar ons plaatselijk bejaardentehuis, om de Sterrenquilt te voorzien van een achterkant én een lekkere wollen tussenlaag. Ik heb inderdaad gekozen voor wol, omdat ik daar hele goede ervaringen mee heb. Het quilt makkelijk en het is ook nog eens heerlijk warm. Na enig speurwerk op het www kwam ik uit bij Elly Prins, die verkoopt het aan de meter en dat is voor mij aanzienlijk goedkoper dan dat ik een voorgeknipte zak koop waar ik dan weer een raar stuk van over hou. Maar goed, eerst moesten we de tafels zo zetten dat de quilt er helemaal oppaste, een heel gedoe kan ik je melden. Maar mijn moeder is goed in puzzelen en dus liet ik het aan haar over. (het zijn namelijk van die tafels met veel schuine kanten) Eerst leggen we de onderkant op de tafel en plakken die vast met schilderstape:

Dan gaat de vulling erop en tenslotte de top. Alles goed vastplakken met tape! En dan gaan we spelden, héél veel spelden. Ik heb geen vingertoppen meer over. Als alles goed vast zit, gaan we rijgen. Eerst in een grote plus, dan overkruis en dan heen en weer van links naar rechts en van boven naar beneden. Er kwamen geen oudjes bij ons kijken, geen tijd zeker ;-)) Maar wel veel zusters, die zich nieuwschierig afvroegen wat wij in vredesnaam aan het doen waren. We kregen heel veel complimenten, leuk om te horen !!

Ondanks dat we het op een tafel deden, kun je er in het midden niet bij en moest ik toch nog op de knietjes op de quilt gaan zitten rijgen. Oei,oei, oei....slecht voor je rug hoor !!!

Maar goed, het is wel allemaal goed gekomen, de rest heb ik 's middags thuis afgeregen. Nu ligt hij klaar op de strijkplank om te gaan quilten. Ik gebruik hiervoor donkerbruin quiltgaren, lijkt me heel mooi. Even nog over het strijken van de quilt: zelf heb ik geleerd om je quilt te strijken voordat je hem gaat sandwichen. Ik heb daar zo'n hekel aan hè, ieder blokje stukje voor stukje strijken, de blaren op je vingers en opnieuw een pijnlijke rug van het halfkrom staan. Sommigen strijken hun quilt helemaal niet, wat is jullie ervaring hierin ????

Buiten was het vanochtend net een sprookje, er lag wel zo'n 15 cm sneeuw op de tuintafel. Prachtig!!! Ik heb gauw voor de vogels lekkere dingen neergelegd. En daar komen ze al snel op af hoor: Morgen ga ik weer met Kyra naar de cursus, ik hoop dat het goed rij-weer is. Ik ben namelijk nogal een angsthaas als het glad is. Het is heel leuk op de cursus, we leren er veel. Ik wens iedereen een heel fijn weekend !!! En kijk uit hè !!!!!!

13 opmerkingen:

beyond the invisible zei

hoi Margreet! Met veel belangstelling heb ik dit zitten lezen en bekijken, want na de rand die ik nu aan het maken ben, moet ik nog maar 1 rand en dan ben ik ook zover met mijn eerste quilt.
Wat ziet dat er mooi uit zeg, die sterrenquilt van jou... super!!! Maar waarom is de stof van de onderlaag zo'n stuk groter dan de top? Heeft dat een reden of is dat gewoon omdat de stof toevallig die maat had? Ja voor de meesten waarschijnlijk een weet, maar voor mij nog een vraag hoor. hihihi
Wat leuk lijkt me dat toch... zo'n cursus. Jammer dat jullie al zover gevorderd zijn anders was ik lekker meegegaan!
Ja hier is het ook weer een mooi winterwonderland hoor. In de boom hier in de tuin heb ik allemaal mezenbollen gehangen en daar komen niet alleen mezen op af. Vandaag heb ik 9 soorten vogels geteld waarvan de meest bijzondere toch wel de specht is... die zie ik niet zo vaak.
fijne dag, liefs jolanda

Thea zei

Net als jij heb ik ook een hekel aan het strijken van al die naadjes. Maar ja, als je het niet doet heb je kans dat de naadtoeslagen niet de kant op gaan waar jij ze wilt hebben. En dan kan er, afhankelijk van je patroon voor doorquilten, op sommige plekken akelig veel naadtoeslag zitten op de plek waar jij het niet wilt. Ook met quilten in de naad kom je dan in problemen. Maar jij hebt de klus weer geklaard en nu lekker aan het quilten! Je sterrenquilt is prachtig geworden.

Terray zei

Tis een hele gymnastiek oefening om je quilt te rijgen enzo...
Het doorpitten kan beginnen. Succes met deze klus.

Groetjes
Tertia

Vlijtig Grietje zei

Hoi Margreet,

Fantastisch idee om het in het bejaardentehuis te doen, ik moest stiekum wel lachen om de foto waarop je op tafel zit. Je moet er iets voor over hebben. De quilt ziet er nu al heel erg mooi uit, heel veel plezier met doorpitten. Vind ik persoonlijk helemaal geen erg werkje met dit weer.

Groet van Saskia.

Nelleke zei

Hallo Margreet ook ik vind het dubbellen het minst leukst aan een quilt maar het hoort er ook bij en eenmaal aan het doorpitten zie je hem steeds weer mooier worden en ben je het weer vergeten.En je vraag over het strijken ik strijk steeds een blokje als het klaar is dan ben ik er baas over en kan de naadjes alle kanten op strijken die ik wil alleen je moet het blokje niet uittrekken anders vervormd het ik heb er nog nooit moeilijkheden meegehad.Groetjes Nelleke

veerle zei

Hallo Margreet,
Vol bewondering kijk ik naar hoe je dit gedaan hebt. Binnenkort heb ik ook een quilt van 220x240cm en ik vroeg me al af hoe ik dat zou gaan doen :) Ik strijk ook voor het sanwichen de blokjes nog eens en ik vind het ook niet echt leuk, maar ik doe het toch ook maar. Vooral om te voorkomen dat de naden de verkeerde kant opgaan, want dat zie je dan bij het quilten heel erg.
@ Jolanda: je neemt de rugstof en best ook vulling iets groter omdat het dan gemakkelijker werken is met je quiltring. Je kan dan beter opspannen.
Lieve groeten vanuit Belgie

La Maison en Wonderboom zei

Wat een klus, maar hij is prachtig.
Ik strijk nooit de naadjes, maar ik ben dan ook een beetje slordige quiltster;)
doe voorzichtig morgen hoor want het schijnt weer te gaan sneeuwen.

groetjes
Hermine

Guusje, zei

Dat ziet er geweldig uit zo op de tafels. Fijn dat hij uiteindelijk helemaal is gespannen en het is een heel werk vind ik ook altijd. strijken dat dat doe ik ook altijd om alles netjes te krijgen en soms die ik ook met de hand de naden openkrassen als je dit goed doet is het net of hij is gestreken. Veel plezier met quilten.

Cisca zei

Ja, ook ik vind het het meest vervelende werk. Ik heb trouwens ook altijd ruzie met de naden, maar ik strijk ze wel (zover dat gaat, want ook daar kom ik weleens mee in de problemen.
Wat een leuk gezicht, jij bovenop die tafels, maar het is lekker wel gelukt en dat is het belangrijkste. Quilt ze!
Groetjes, Cisca

jaimie zei

Hallo Margreet,

wauw, wat een grote quilt en tijdens het lezen deed mijn eigen rug nog meer zeer dan daarvoor :-) Wat een klus heb je eraan hé, maar ik geloof dat het wel héél mooi gaat worden !!

Groetjes, Jaimie

Hennie zei

Je sterrenquilt ziet er nu al prachtig uit, dat wordt een plaatje als hij gequilt is, succes.
Fijn weekend Hennie.

Jantine zei

Het is en blijft een schitterende quilt. Ik strijk altijd de blokken zodra ik ze klaar heb goed glad, dan naai ik de rijen aan elkaar, deze strijk ik dan ook (alle naden één kant op) en als de hele quilt in elkaar zit zijn er niet zo heel veel naden meer over om te strijken.
Je zou het rijgen eens met latten moeten proberen... Als je filmpjes wilt zien van hoe dat moet, dan moet je me even mailen, dan stuur ik je de link toe!

Anoniem zei

Wat een heerlijk gevoel lijkt me dat als je zo´n grote quilt (bijna) klaar hebt! Prachtig en leuk dat we mogen meekijken! Succes ermee! groeten Jeanet